Amandala Ngawethu! (power to the people)

Måste vara rätt trist att kika in här och endast mötas av en massa bilder, men jag vet egentligen inte vad jag ska skriva. Klickar runt på nätet, fyller skolväskan full med biblioteksböcker om Sydafrika, Nelson Mandela, Desmond Tutu, apartheid, you name it. Skrattar och gråter om vart annat och längtar efter att få komma iväg. Ju mer jag läser, ser och hör, desto mer vill jag åka. Inser mer och mer hur spännande Sydafrika är, vilken historia, vilket folk.... Hmm... Jag har verkligen kärat ner mig i Afrika överhuvudtaget.

Som vissa kanske förstått av föregående inlägg har jag snöat in mig på apartheid. Läser en bok om det just nu, det som slår mig mest är hur otroligt lite man får höra om apartheid och Sydafrikas berättelse.... Det måste vara den mest sinnessjuka politiken efter nezisternas (ord snodda från Mandela :-)), men ändå visste jag jättelite om det innan jag maniskt började söka info om Regnbågsnationen i söder. Jag kan inte minnas att vi läst om det i skolan någon gång.... Hmh... Tur är det väl i alla fall att undervisningen om förintelsen finns kvar, det känns ju som att den är på vippen att avskaffas den med (får man höra fårn vissa håll?!)?! Skandal.

Enligt apartheidlagarna var det ett brott för en afrikan att vara arbetslös. Det var ett brott att åka med de vitas bussar, gå på de vitas biografer (inte för att det fanns några för svarta i någon anmärkningsvärd utsträckning, som så mycket annat), gå på vitas offentliga toaletter, driva egna företag... Det var ett brott att sälja något egettillverkat för att dryga ut sin familjs minimala inkomster... Ett brott för afrikaner att bosätta sig i "fel" område... Oändligt många kopplingar till judarnas situation när Hitler hade makten, eller hur...? Och Sydafrika blev inte fritt förrän 94, när det varit allmänt känt hur länge som helst att 6 miljoner judar eller fler mördades i förintelsen som resultat av den sinnessjuka politiken... Ändå fortfatte samma typ av politik i en annan del av världen. 



"Det är regeringen och inte jag som borde sitta i förhörsbåset"


South Africa. (pre-liberation)



 
























-------------------------------





















Table View

Området jag ska bo i heter Table View (efter utsikten över Table Mountain), det är en förort norr om Kapstaden som ligger väldigt nära Robben Island där Nelson Mandela satt i fängelse.

table mountain view from milnerton golf course


Arial Picture Cape Town

upmarket house



164 dagar!


OH MY GOD!

Herregud!

För bara en vecka sedan skickade jag in min kompletta ansökan till Stockholm och nu har jag redan blivit placerad i en familj i Kapstaden!!!! Jag fick värsta chocken när jag såg mailet! Att det skulle gå så snabbt....

Jag ska bo hos en familj en bit utanför Kapstaden, det är jättenära till stranden och ett köpcenter och från huset är det utsikt över Taffelberget! Helt sjukt! Något som också är väldigt roligt är att jag har hamnat i en "double placement", vilket innebär att värdfamiljen vill ta emot två studenter, jag kommer alltså bo tillsammas med en annan tjej från ett annat land (de har inte bestämt sig för en andra tjejen ännu). Vi kommer ha separata rum och dela en toalett - lyxigt! Jag vet inte så mycket mer om familjen ännu, jag får nog mer info nästa vecka!

Det var lite kul, jag var hemma hos min kompis Hedvig när jag gick in på mailen och blev alldeles galen, hoppade omrking och skrattade och hade mig, Hedda och Ville tyckte nog jag var rätt dum i huvudet :) Det är svårt att beskriva hur mycket det här betyder för mig...... Det är sjukt! Det känns så himla verkligt nu.... I alla fall, jag fick för mig att jag skulle skriva ut mailet och var så ivrig att jag klickade ut två kopior, en lämnade jag hemmea hos Hedvig (tyckte hon skulle rama in den) och den andra tog jag med till hennes scoutstuga som vi skulle städa. Väl där la jag utskriften på en kamin av misstag..... Inte så himla smart kanske, vi höll på att bli rökförgiftade när papprena fattade eld :)

Var även hos studievägledaren idag för att anmäla studieuppehåll... Det gick på typ en minut, jag trodde det skulle vara en lite större grej..... "Hej hej, jag skulle behöva ta studieuppehåll nästa år" , "Jaha ja, ja, då vet jag."

........ 165 dagar kvar.

Kan verkligen inte fatta att jag redan blivit placerad!!!! Overkligt!






satellite hearts



Mother city part 2


Packat&Klart om Kapstaden.

Den här bloggen känns än så länge mest som ett "arkiv", jag googlar omkring och klistrar in saker här för att spara det någonstans. Därav den totala bombningen av sydafrikabloggen, innan jag ens kommit dit.... hähähähä :)

The mother city of the rainbow nation

Kapstaden (afrikaans Kaapstad; xhosa: iKapa; engelska: Cape Town) är Sydafrikas näst största storstadsområde (efter Johannesburg), med 3,5 miljoner invånare i storstadsområdet. Staden går även under smeknamnet moderstaden (afrikaans: moederstad engelska: mother city). Staden är belägen på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet. Kapstaden är den administrativa huvudorten för Västra Kapprovinsen och ligger nära Godahoppsudden. Staden är den lagstiftande huvudstaden i landet, vilket innebär att parlamentet har sitt säte där, medan regering och president residerar i Pretoria och de juridiska institutionerna ligger i Bloemfontein. Kapstaden är vänort med Nice i Frankrike och Haifa i Israel.

Kapstaden har medelhavsklimat med tydliga årstider. På vintern, som varar från maj till augusti, kommer stora kallfronter in från Atlanten med tung nederbörd och starka nordvästliga vindar. Vintermånaderna är kyliga med en genomsnittstemperatur på 7 °C. Det mesta av stadens årliga nederbörd kommer på vintern, men på grund av den bergrika topografin kan nederbörden i områdena variera stort. Dalarna och kustslätterna får i genomsnitt 515 millimeter regn per år, medan bergen kan ha ett så högt genomsnitt som 1 500 mm per år. Sommaren som varar från november till februari, är varm och torr. Varma vindar från sydost sveper med jämna mellanrum in över halvön. Dessa vindar är lokalt kända som Cape Doctor, då de blåser bort föroreningar och rensar luften. De sydostliga vindarna skapas av högtryckssystem som ofta ligger över Atlanten sydväst om Kapstaden. Sommartemperaturerna är milda med en genomsnittstemperatur på 26 °C.

Källa: Wikipedia


the song beneath the song






177 days to go.
Jag ska vända hamburgare hela sommaren så jag har råd att köpa en sån här mask.
Förutom när jag ska till Tromsö.
Det är ungefär 10610 km från Tromsö till Cape Town.

Table mountain










the times they are a changin'

Några underbara klipp med bilder från Sydafrika








RSS 2.0